Featured Product Info

Nordus Clean Spruce

About Liberation Coffee House

Project: Liberation Coffee House
Architect: ORA (Oonagh Ryan Architects)
Millworker: Day Star Industries
Description: The centerpiece of the cafe’s design is a long wood bench with a curved projection that defined seating areas within the larger open space.  Nordus Clean Spruce was chosen because of its natural raised grain texture and its ability to be curved.
Location: Los Angeles, California
Date:  August 17, 2020
Product:  Nordus by Decospan – Clean Spruce
Application:  Interior wood seating bench
DesignOneSource Specification Rep: Julie Blakely
Awards: 2020 AIA | LA Interior Architecture Citation Award
Photographer: Eric Staudenmaier

Located on a prominent public corner, the space was conceived as a community living room with flexible retail space to host community events, artists, and patrons.

Inspired by the pride flag, the interior palette of red, orange, yellow and green (meaning life, healing, sunlight and nature) references the positive, optimistic, free spirit of the LGBTQ+ community, as well as Los Angeles as a City. A series of overlapping shear fabric panels shield harsh southern light and soften outside views, creating a gradient of color reminiscent of our California’s spectacular sunsets.

The Nordus Clean Spruce veneer by Decospan was the architect’s veneer product of choice:

James Guillou, Designer, ORA:
“The centerpiece of the design was a long wood bench with a curved projection that defined seating areas within the larger open space.  Nordus Clean Spruce was chosen because of its natural raised grain texture and its ability to be curved.  This allowed the bench to feel like it was sculpted from a solid piece of wood and the result turned out beautifully.”

Oonagh Ryan, Principal, ORA:
The cafe’s interior space was inspired by artist Keith Haring whose vivid colors and simple lines evoke energy and life. Building on this framework, the soft-curved architectural elements of the cafe’s walls and furnishing represent the notion of fluidity.  Our response was to create a flexible space that is fun, welcoming to all, and accommodating to a variety of uses.”

Gallery of Images